Курти за обединувањето на Косово со Албанија: Ќе гласам „За“

0
44

Лидерот за самоопределување и победник на изборите во Косово, Албин Курти, за Еуроњуз изјави дека ќе гласа за обединување со Албанија доколку се одржи референдум, во интервју само неколку дена откако неговата партија освои најголем број гласови на Косово до сега.

Ние веруваме во зајакнување на државата Косово како суверена и независна република, рече Курти, но исто така истакна дека членот 1.1 од Уставот на Косово е во спротивност со членот 1.3.

„Во членот 1.1 се вели дека Косово е суверена независна земја, а членот 1.3 нагласува дека Косово не може да се приклучи на друга земја, така што верувам дека целосна независност значи независност од независност, за да можеме да се зачлениме во федерација со Албанија или федерација на ЕУ.“, Рече Курти.

„Два референдума во иднина би можеле да го решат тоа, во Албанија и во Косово, но никогаш не кршејќи го нашиот устав. Уставот прво треба да се смени, и само ако може еден ден да се направи на мирен и демократски начин“, додаде Курти.

На прашањето како би гласал на тој референдум, тој одговори – мислам дека би гласал „за“, со услов дека тоа ќе се случи „кога ќе ја зајакнеме државата Косово и кога тоа ќе го направиме на мирен и демократски начин. “