Македонската дијаспора од Австралија повикува на бојкот на пописот ако нема меѓународни набљудувачи

0
47

Советот на македонските заедници во Австралија, претставувајќи ги македонските емигрантски заедници во оваа земја, е исклучително загрижен за извештаите од Македонија според кои на 1 април се планира да се спроведе набрзина организиран попис.

Некои лидери на албанските политички партии отворено и без срам се закануваат дека нема да ги признаат резултатите од пописот ако нивните проценки за бројот на нивната етничка група се помали од нивните проценки. Во која земја во светот е дозволено да се случи ваква груба злоупотреба на моќта? Зошто дури и ако се направи попис, на немилосрдните, силеџиите и непринципиелни моќници да им е дозволено да ги предодредат резултатите?

Македонската влада одби да гарантира дека македонското етничко мнозинство ќе има опција да го означи „македонскиот“ за нивната етничка припадност и „македонскиот“ како прв говорен јазик и „македонското православно“ како нивна религија, додека на сите етнички малцинства ќе им биде овозможено ова основно човеково право…

Во мултикултурна земја како Република Македонија со мнозинство етнички македонски граѓани и значителни малцинства од етнички Албанци, Срби, Турци, Роми и Власи, срамота и злоупотреба на моќ е тоа што попис не се одржа повеќе од 18 години, а последниот се случи во 2002 година. Затоа, по чекање 18 години за попис, предложениот попис може да биде неправеден и неточен со измислени резултати, а тоа е апсолутно срамно и неприфатливо.

Доколку предложениот попис не се заснова на меѓународно прифатените принципи на правичност и точност со многу силен и транспарентен контигент меѓународни набљудувачи од Обединетите нации, ОБСЕ и независните невладини организации за човекови права, тогаш ги повикуваме граѓаните на Македонија да ја бојкотираат оваа недемократска и нечесна шарада“, се вели во соопштението потпишано од Крис Ангелков, претседател на Советот на македонски заедници во Австралија.