СЗО: Човештвото ќе мора да се навикне на соживот со коронавирусот

0
36

Глобалното искоренување на коронавирусот во моментов не е разумна цел, рече Дејвид Набаро, специјален пратеник на Светската здравствена организација (СЗО) за короната.

Човештвото ќе мора да научи да коегзистира со овој вирус, спречувајќи го нагло да еруптира и да предизвика фокуси на болеста. Искоренувањето во моментов не е разумна цел за светот”, изјави д-р Набаро за Sky News.

Тој додаде дека се испитуваат извештаи за непалска варијанта на вирусот.

“Секој пат кога ќе избувне одеднаш, тоа предизвикува во нечиј ум мисла дека може да се појави нова варијанта. Тоа не би било изненадувачки”.

Набаро рече дека тоа ќе биде „шема во иднина и дека вирусот нема да исчезне наскоро, но ќе се појават варијанти“.

Многу набљудувачи предупредуваат на нееднаков пристап до вакцините во богатите и сиромашните земји, влошувајќи ја и продолжувајќи ја пандемијата од која досега починаа повеќе од 3,5 милиони луѓе.

Лидерите на СЗО, Светската трговска организација, Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка неодамна ги повикаа светските лидери да преземат нова обврска и да се залагаат за поправедна дистрибуција на вакцините со цел да се борат против пандемијата.