Во 2020 година, на ниво на цела држава, 277 велосипедисти настрадале во сообраќајни незгоди

0
32

Од МВР информираат дека од почетокот на годинава на подрачјето на Скопје имало 116 незгоди со велосипедисти од кои три се со смртни последици, 15 со тешки телесни повреди, во 63 сообраќајки жртвите се здобиле со телесни повреди и 35 сообраќајни незгоди со материјална штета. Најчести причини се неприлагодената брзина на движење и непочитување на поставената сообраќајна сигнализација (хоризонтална, вертикална и светлосна). МВР потсетува дека се спроведуваат зајакнати акциски контроли, како и проекти и кампањи од областа на превенцијата и оти ваквите мерки и активности ќе продолжат и во иднина со цел зголемување на сообраќајната свест и безбедност на сите учесници во сообраќајот.

то_resize

Според статистичките податоци на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП) изминатата  2020 година, на ниво на цела држава, 277 велосипедисти настрадале во сообраќајни незгоди. Најголем дел од нив, или 209 велосипедисти, за среќа поминале со полесни повреди, 63 поминале со тешки повреди и за жал, петмина го загубиле животот, од кои четворица биле повозрасни.