Технолошки милијардери инвестираат во забавување на стареењето и вечен живот

0
72

Мистериозна иницијатива беше покрената во Силиконската долина минатиот октомври од страна на неколку милијардери, обидувајќи се да соберат тим научници за да донесат револуционерни технологии и научни достигнувања, а се со една цел: да го забават стареењето. Првичниот состанок, на кој беше иницирана оваа иницијатива и беше основана компанијата Altos Labs, беше организирана во вилата на главниот иницијатор на идејата, технолошкиот претприемач и милијардер Јури Милнер, а таму присуствувал и Џеф Безос, пишува MIT Technology Review.

За Милнер, овој проект не е невообичаен, бидејќи тој веќе го инвестира своето богатство во необични и многу амбициозни научни проекти преку Фондацијата Breakthrough. Не е невообичаено што неговиот партнер е Џеф Безос, еден од најбогатите луѓе во светот, кој неодамна престана да работи со „Аmazon“, но се занимава со летови во вселената и други „хоби“. Altos Labs, исто така, собира врвни научници од областа на биологијата и генетиката, и веројатно некој друг мистериозен милијардер кој инвестира во тоа.

Биолошко репрограмирање

Како што дознава споменатиот портал, Altos Labs веќе ги започна своите филијали во Силиконската долина во Сан Диего, но и во Кембриџ во Британија и во Јапонија. Тие моментално регрутираат таленти, пред се истакнати научници и истражувачи од ценети универзитети, нудејќи им доволно плати (над милион долари годишно), ветување дека ќе можат да имаат слободни раце за спроведување истражувања и речиси неограничено финансирање. Примарната цел на овие истражувања треба да биде да го проучат процесот на стареење во клетките и да го забават, запрат или дури и да го сменат целиот процес во спротивна насока.

Забавување на стареењето, подмладување, па дури и вечен живот се огромни предизвици кои ќе бараат целосно биолошко репрограмирање, што исто така значи и осмислување цела палета на нови технологии. Инвеститорите, кои веќе дадоа над 270 милиони долари за овој проект, не очекуваат научниците да произведат готови производи, технологии или да генерираат приходи за Altos Labs. Нивната примарна цел, велат тие, е да создадат врвни научни резултати, а основната мотивација е – љубопитност. И веројатно, интригантната можност за продолжување на животот на милијардерите.

Импресивен сет на научници

Засега, Altos Labs не излегува во јавност, но се дозна дека тој веќе собрал звучни имиња од светот на науката. Еве само неколку од нив. Хуан Карлос Исписуа Белмонте, шпански биолог кој верува дека човечкиот животен век може да се продолжи за околу 50 години; Стив Хорват, професор на UCLA кој го осмисли биолошкиот часовник, метод за мерење на стареењето; Јапонскиот нобеловец Шиња Јаманака, добитник на Нобеловата награда за репрограмирање станици; Нобеловецот и коавтор на технологијата CRISPR Џенифер Дудна; додека компанијата ќе ја води Ричард Клауснер, истакнат претприемач во областа на биотехнологијата.