Вучиќ: Србија како наследник на СФРЈ е промотор на политиката на мултилатералност

0
108

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска во Белград изјави дека собирот по повод 60-годишнината од првата конференција на Движењето на неврзаните можности треба да постави „нови столбови“ за соработка во иднина.

И покрај подемите и падовите, убеден сум дека историјата на Движењето на неврзаните е успешна приказна. Не е доволно само носталгично да се сеќаваме на златните години на Движењето на неврзаните, треба да поставиме нови столбови за идните акции во светот на динамичните промени во кои живееме денес “, рече Вучиќ на отворањето на собирот.

Потсетувајќи ги присутните за храброста на лидерите кои формираа алтернативен пат во поларизираниот свет, тој ги повика нивните наследници овие денови во Белград да разговараат за теми од заеднички интерес.

“Добредојдовте дома! Белград бил, е и ќе биде горд домаќин на секој човек со душа што сака мир. Белград, како вековен симбол и крстопат на цивилизациите, точка на контакт помеѓу Истокот и Западот и градот во кој отсекогаш се среќавале различни цивилизации и култури и религии, ќе ве инспирира на дијалог и ќе изградите нови мостови на соработка“, рече тој.

Како наследник на Југославија, основач на Движењето, Србија е горд промотор на политиката на мултилатералност и почитување на меѓународните норми, рече Вучиќ.

„Се надевам дека нема да зборуваме само за минатото, туку и за иднината. Убеден сум дека се уште е можен свет на дијалог и компромис. Иднината на еднаквите, каде што истите права важат за секого, е насоката во која ова Движење се движеше од почетокот“, рече тој.

На собирот на саемот во Белград присуствуваат највисоките претставници на Србија, претставници на 105 странски делегации и девет делегации на меѓународни организации.

Меѓу нив е и шефот на руската дипломатија, Сергеј Лавров. Во јули оваа година, Русија доби статус на набудувач во Движењето, основано среде Студената војна, како противтежа на спротивставените блокови предводени од тогашниот СССР и САД.

На средбата е и турскиот министер за надворешни работи Мевüут Чавушоглу, иако неговата земја е членка на НАТО.