Хрватска го слави Денот на државноста

0
41

Хрватска денеска го слави Денот на државноста во знак на сеќавање на конституирањето на првиот демократски избран повеќепартиски парламент на 30 мај 1990 година, кој по децении комунистичко владеење ги создаде темелите на модерниот парламент и ја потврди неговата улога во зачувувањето на хрватската државност.

На 30 мај Собранието беше исполнето со бројни претставници и гости кои присуствуваа на конституирањето на новиот Парламент, тогаш сè уште Социјалистичка Република Хрватска.