Светот на роботиката во чудо: Новата генерација на „Атлас“ ја потресува индустријата

0
87

Компанијата „Boston Dynamics“, лидер во светот на роботските иновации, го претстави своето најново достигнување, хуманоидниот робот „Атлас“. По десетгодишно владеење на претходниот модел, новиот Атлас доаѓа со облик кој потсетува на симпатичната „Pixar“ лампа, но со функционалност на нареден хуманоиден робот.

Овој целосно електричен робот го започнување будењето на навистина необичен начин, лежејќи со лицето надоле. Снимката објавена на 17-ти април на Јутјуб покажува како роботот Атлас се вклучува, ги собира нозете наназад во движење кое би било невозможно за човековото тело, и со помош на своите целосно ротирачки колкови се исправа на нозе.

Алтас исто така демонстрира способност за ротирање на главата за 360 степени, прегледувајќи ја околината со помош на цилиндрично светло кое го окружува неговиот црн стаклен екран.

ВИДЕО.

Tocka.com.mk