Мицкоски: Имаме јасно дефинирани проекти за решавање на проблемите на

0
153

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски се обрати на настанот за кампањата „Разговори за Обнова на Македонија – Проблеми, решенија и програма“ во Ресен.

„Знам и свесен сум дека ми престои тешка и пеколна битка за да го убедиме секој еден човек дека тоа што го зборува СДСМ, Зоран Заев, дека сите биле исти, не е точно. Оние тоа го зборуваат затоа што сакаат сопствената немоќ, сопствените лаги, сопствениот арамилук да го покријат со тоа што ќе предизвикаат еден вид апатија, разочарување, немоќ кај граѓаните да речат, па види еве и овие другите и овие од опозицијата се исти како овие од власта. Не се сите исти.

Не се сите исти затоа што организатор и реализатор на сите лаги, на сите кренати очекувања и уште поголеми разочарувања има име и презиме и политичка припадност а се вика Зоран Заев и СДСМ.

Власт во оваа држава, веќе трета година по ред е СДСМ и Зоран Заев. Ние како ВМРО-ДПМНЕ во периодот кој што следи ќе понудиме комплетно нови политики кои што ќе значат решение за сите проблеми. Оние кои што ќе можеме со тие политики да ги решиме. А оние кои ќе не можеме ќе кажеме чесно, честито и отворено, луѓе ние ова не можеме да го решиме поради тие и тие причини.

Ќе понудиме и кадровско освежување кое што започна со вчерашниот ден, дел од 16темина стратешки соработници мои, ваши, на Македонија, беа презентирани на македонската јавност. тоа ќе продолжи и понатаму во периодот кој што следи. Веднаш со крајот на оваа акција за Обнова на Македонија, откако ќе добиеме од вас насока кои се вистинските проблеми иако да бидам искрен ги знаеме сите, можеби не сите, но повеќето од нив. Врз основа на тие проблеми да понудиме решенија а потоа доаѓа оној стратешкиот дел каде што како партија, како ВМРО-ДПМНЕ, ќе зборуваме малку и за стратегијата, ќе зборуваме и за концептот како Македонија во иднина да биде тигар на Балканот.

Прашањето е што ќе остават после нив, прашањето е дали Македонија и граѓаните на Македонија, дали македонскиот народ може да си дозволи уште еден Зоран Заев? Одговорот што секаде го слушам, каде што разговарам со нашите сограѓани е еден и единствен, а тоа е дека не може да си дозволи.

Затоа ние излеговме помеѓу вас, за да ја напишеме нашата програма која што заедно со вас ќе ја реализираме и таа ќе биде поделена во три дела, првиот дел е тоа што го говориме, а тоа е Македонија економски тигар на Балканот, за тоа имаме план имаме стратегија, имаме јасно дефинирани проекти и знаеме тоа како да го направиме, тоа сме го докажале во минатото, тоа и ќе го докажеме и во иднината.

Нас ни се потребни брзи, храбри и одлучни економски политики, за да може Македонија да прескокне дваесет или можеби триесет години во еден мандат од 4 години, знаеме точно како тоа да го направиме и верувајте дека кога ќе ја добиеме довербата од граѓаните, владата на ВМРО-ДПМНЕ тоа ќе го спроведе.

Она што е за мене најважно, а претспоставувам за секој Македонец, но и граѓанин на Македонија, е враќање на македонизмот во Макеоднија, тоа ќе го зборуваме и во иднина.

Немојте тоа да го заборавите ние сме различни. ВМРО ДПМНЕ е различно, нашиот збор планини тежи тоа што ќе го кажеме тоа и ќе го испорачаме. Она кое што сакам да ве замолам, сослушајте ги, сослушајте ги што имаат да ви кажат но немојте попусто да верувате. Македонија не може да си дозволи уште некој месец под владеење на Зоран Заев. Јас сум убеден дека на следните предвремени парламентарни избори победата на ВМРО ДПМНЕ ќе биде голема, ќе биде толку голема што ќе нема можности за било каков пост изборен инжинеринг. А со таа победа ќе дојде и голема обврска за ВМРО ДПМНЕ, со обврската ќе дојдат и резултатите и тогаш ќе докажеме дека можело поинаку и дека Македонија и македонскиот народ и граѓаните на Македонија заслужувале поинаку различно од тоа што се случува еве веќе трета година по ред“ порача Мицкоски.