На овие места никако не го оставајте вашиот телефон

0
271

На сите ни се случува да го ставаме телефонот на места каде што не треба да биде, како на пример на плажа на високи температури. Ова е исклучително штетно за вашиот уред и може да го скрати неговиот живот.

Еве шест места што во никој случај не треба да го оставате вашиот телефон.

Во џебот

Иако е многу удобно и тоа го правиме сите, носењето телефон во задниот џеб од панталоните не се препорачува бидејќи телефоните имаат екрани на допир. Ако често чувствувате болка во стомакот и нозете, тоа може да се должи на носење на вашиот телефон во џеб. Исто така можете лесно да го заборавите и да го скршите или изгубите.

На кожата
Не држете го вашиот мобилен телефон близу до кожата, бидејќи бактериите на екранот се префрлаат на лицето и можат да бидат причина за појава на акни или други заболувања на кожата. Покрај тоа, електромагнетното зрачење станува посилно. Кога разговарате на телефон, оставете најмалку 0,5 до 1,5 сантиметар помеѓу уредот и кожата.

На жешки места

Високите температури се исто така штетни за електрониката. Не се препорачува да го оставите вашиот телефон во автомобил или на плажа каде што е изложена на сонце или некој извор на топлина.

Под перницата

Не го чувајте телефонот под перницата. Ако добивате чести известувања во текот на ноќта и екранот се пали, тоа има негативен ефект врз производството на мелатонин и доведува до проблеми со спиењето. Исто така, имало случаи на експлозија на телефон и пожар. Покривањето на телефонот со перница ги зголемува шансите за прегревање и пожар, особено кога го полните. Подобро е да го ставите на полнач подалеку од себе, од вашиот кревет и од други луѓе, а по можност не преку ноќ.

На полначот
Не, полнењето на вашиот телефон не му штети директно на вашето здравје, но подобро е да не го полните вашиот мобилен преку ноќ, бидејќи тоа може да го скрати работниот век на батеријата.

На ладни места
Ако е ладно надвор и температурата се спушти под нулата, внимавајте на вашиот телефон и не оставајте го надвор или пак во автомобил долго време.

Температурната разлика е многу штетна за уредите, бидејќи кондензацијата се јавува кога ќе ја вратите на топло место, што може да доведе до дефект. Добро е да го заштитите вашиот телефон со маска.