Аерозагадувањето предизвикува рак

0
89

Аерозагадувањето предизвикува рак, предупредуваат докторите. Тие внимаваат на секојдневните статистики од мерните станици – а, бројките не навестуваат дека ситуацијата ќе биде подобра од лани.

Претпладнево отровните честички во Скопје достигнаа до 60 микрограми, а во Битола и Тетово повеќе од сто.

Според ланскиот просек, четири градови од земјава се вброени во неславната категорија на едни од десетте со најзагаден воздух во Европа.

Дишењето загаден воздух на здравјето се одразува како и пушењето, објаснуваат пулмолозите.

„Кај ваквите пациенти. ПМ честичките коишто се помали од еден микрометар, тоа се оние најситни, најфини честички се депонираат најдлабокот. Тоа значи во најмалите дишни патишта, можеби и во алвеолите и за нив постојат научни студии коишто покажуваат дека тие можат да бидат еден, само еден од факторите за настанување на карцином“ – тврди пулмологот Дејан Докиќ.