Инспекција ќе проверува дали дадилката која тепаше дете имала лиценца

0
110

Министерството за труд и социјала ќе изврши вонреден инспекциски надзор во Агенцијата преку која била ангажирана дадилката кoja тепаше двегодишно дете во скопски Аеродром. Вработените во одделот за детска заштита треба да проверат дали 59 годишната жена има соодветна лиценца за да чува деца.

-Инспекцискиот надзор се прави со цел да се утврди дали Агенцијата ја почитувала Законската регулатива при ангажирање на дадилката, велат за Сител од министерството за труд и социјала.

Од македонската асоцијација на дадилки сметаат дека лиценцата не е доволна за да се процени личноста на која и се доверуваат децата. Според претседателката на асоцијацијата потребна е поголема контрола. Кандидатите прво да поминат соодветна обука па потоа да се полага за дозвола за дадилка во домашни услови.