Во Србија има 2.756 заразени со ХИВ, 1.150 починале од почетокот на епидемијата

Во Србија во моментов има 2.756 лица заразени со ХИВ, а се проценува дека уште најмалку 400 луѓе не знаат дека се инфицирани со овој вирус, покажуваат официјалните податоци објавени во неделата.

Од почетокот на епидемијата во 1985 година во Србија се регистрирани 4.027 лица заразени со ХИВ вирусот, од кои 2.022 заболеле од СИДА, а 1.150 починале, објави Националниот институт за јавно здравје по повод Меѓународниот ден на борбата против ХИВ/СИДА.