Додека Бектеши се мисли ВМРО-ДПМНЕ ќе го укине законот за пазари

0
151

Пратеници од ВМРО ДПМНЕ сакаат во среда да го укинат Законот за трговија на зелените пазари кој треба да стартува од 1. Јануари 2020 година. Ако помине овој предлог, тоа ќе значи дека овој Закон, кој беше донесен во 2018, но не стартуваше во 2019 поради реакциите, никогаш нема ни да заживее. Четворицата пратеници кои се потпишани во документот, сметаат дека на тој начин ќе се излезе во пресрет на барањата на пазарџиите.

Предлог Законот за престанок на важењето на Законот за трговија на зелени пазари, по скратена постапка има за цел да го укине штетното законско решение за најзасегнатите со Законот за трговија на зелени пазари, односно пазарџиите. Спроведувањето на овој закон нема да предизвика финансиски последици врз Буџетот на Република Македонија и другите јавни финансиски средства“, наведуваат преглагачите на законот.