Пресушија Викториините водопади – остана само гол камен, последиците ќе бидат огромни

0
74

Иако количината на водата во реката Замбези вообичаено се намалува за време на сушната сезона, експертите предупредуваат дека оваа година дошло до незамислив пад на нивотот на водата.

 

Јужна Африка веќе е погодена од најлошите ефекти на глобалното загревање поради ефектот на стаклената градина. Славините во многу области пресушиле, а помош во вид на храна е потребна за околу 45 милиони луѓе чии посади пропаднале поради сушата.