Независните од ВМРО-ДПМНЕ бараат увид во предлог-законот за ЈО

0
87

Независната пратеничка група од ВМРО-ДПМНЕ денеска преку соопштение реагира дека за законот за јавно обвинителство во различен контекст биле злоупотребувани. Според осумтемина пратеници „крајно несериозно е една година неколку луѓе, а не Собранието преку пратениците да имаат разговори зад затворени врати“ и бараат процесот да биде инклузивен.

„Министерството за правда, уште денес треба да го достави законот во Собрание на разгледување на сите политички субјекти, таму кадешто е местото, а не во политичките штабови“, наведува пратеничката група.

Тие бараат и јавна расправа за законот во која ќе бидат вклучени експерти и претставници на меѓународната заедница, а нивните забелешки потоа ќе се вградат во решението.