Милановиќ ја презема функцијата претседател на Хрватска

0
102

Новиот претседател на Хрватска Зоран Милановиќ денеска ја презема функцијата од претседатлката во заминување Колинда Грабар Китаровиќ која како кандидат на партиите на левиот центар ја победи во вториот круг од изборите на 5 јануари. За разлика од претходните претседателски инаугурации на плоштадот пред седиштата на владата и на парламентот во Загреб, денешната на Милановиќ ќе биде во кабинетот на претседателот. На свеченоста се поканети 40 официјални државни претставници и нема да има лидери на хрватските партии, на верските заедници и дипломати.