Тензична расправа за Законот за советот на јавни обвинители

0
69

Во тек е расправата на 135. собраниска седница која почна попладнево за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за советот на јавни обвинители. И денешната седница почна тензично, слично како и вчерашната на која се расправаше за Предлог-законот за јавно обвинителство.

Пратениците на опозицијата зборуваа дека овие закони се селективни и оти со нив треба да овозможи да бидат спасени од правото и правдата претставниците на актуелната власт, особено лидерот на СДСМ Зоран Заев, но тие велеа и дека Македонија е земја на неправдата и корупцијата и оти е станата мафијашка држава.

Тие упатуваа и забелешки дека предлагач на Законот за советот на јавни обвинители меѓу другите предлачи, е заменик-министерот за локална самоуправа, што според нив е несоодветно.